Gamla Stan

  1. AVSTÅND:  ca 1.8 km från Hotel Birger Jarl & Hotel Tegnérlunden

  2. TA SIG DIT:  till fots (25 min), buss eller tunnelbana

  3. UPPLEV:  medeltida arkitektur, mysiga gränder och souvenirbutiker ​

​Ta en avkopplande 15–20 minuters promenad till Gamla Stan, Stockholms gamla stadskärna, med klassisk turisthandel, medeltida arkitektur, kullerstensgator och historiska byggnader.

Gamla Stan är en av Europas största och bäst bevarade medeltida stadskärnor. Stortorget är den centrala mittpunkten i Gamla Stan. Här finns restauranger och caféer och de färgglada fasaderna av Stockholms mes fotograferade byggnader. På Stortorget äger även den populära julmarknaden rum årligen.

Västerlånggatan och Österlånggatan är är Gamla Stans huvudgator. Här hittar du butiker och restauranger vägg i vägg ända från Mynttorget i norr till Järntorget i söder. Är du ute efter hantverk och souvenirer så hittar du det här.

Den största attraktionen i Gamla Stan är det Kungliga slottet. Det imponerande slottet är ett av världens största slott med över 600 rum fördelande på sju våningar. Slottet är arbetsplats för Kungaparet och här ryms många sevärdheter. Se de pampiga representationsvåningarna och paradrummen. I Skattkammaren finns Riksregalierna och flera prins- och prinsesskronor att beskåda. Den dagliga högvaktsavlösningen är också populär bland besökare.

Missa inte Mårten Trotzigs gränd, Stockholms smalaste gränd. Det är den enda bevarade trappgränden i Gamla Stan och den är 30 meter lång och bara 90 cm bred på sitt smalaste ställe.
 

Gamla stan, Södermalm, Stockholm, Sweden Stockholm Sweden