Ett hotell i Stockhom med unikt designade rum och sviter

Utforska designrummen på Hotel Birger Jarl

Hotellrum med designkänsla på Hotel Birger Jarl  Vi älskar unik inredning, och bland våra rum finns ett antal rum som är personligt inredda av erkända svenska inredningsarkitekter och designers. Kom till Birger Jarl och boka ett designerrum i Stockholm för en lite mer originell vistelse. Rummen bjuder på spännande upplevelser i inredning och färgval. Läs mer om personerna bakom designrummen och deras tankar om rummen som utformades exklusivt för Hotel Birger Jarl.

AGNETA PETTERSSON & JOHANNA KÖHLIN

Rum 703 – Ett fönster mot gatan
Rum 704 – Jag vill ha egen måne

Detta rum har en miljö som känns hemma, men som inte ser ut som hemma. Möblerna är delvis specialdesignade. Rummen, ljussättningen och alla objekten är beroende av varandra för att forma helhetsintrycket.

KÖHLIN & PETTERSSON ARKITEKTER drivs sedan 1997 av två barndomskamrater. De arbetar främst med analys- och konceptlösningar för miljöer, vilka är en viktig del av en helhetsprofil.

JOHANNA KÖHLIN och AGNETA PETTERSSON är utbildade på Konstfack respektive HDK. Uppdragen har huvudsakligen handlat om kontorsmiljöer åt it- och mediaföretag.
 

JACOB WALLÉR

Rum 247 – Det glömda rummet/70-talsrummet
 
Med respekt för det väl bevarade originalmöblemanget har vi återskapat en äkta 70-tals känsla, men med ett mer excentriskt och vågat uttryck.

JACOB WALLÉR/JORDENS ARKITEKTER är arkitekt SIR/MSA och har arbetat med arkitektur sedan 1989 och startade 1999 sin egen verksamhet Jordens Arkitekter.

JOHAN STYLANDER

Rum 706 – Dubbelrum med gul tavla
 
Möblerna i detta rum är skapade av några av Sveriges bästa formgivare, däribland bord och fåtölj av Gunilla Allard samt soffa av Björn Dahlström. En tidlös utformning i ett inbjudande och personligt hem som avspeglar den man besöker, men som inte själv är där.

JOHAN STYLANDER är baserad i New York med sitt företag DESIGN MANAGEMENT SYSTEMS. Han anlitas främst av medelstora företag i New York, internationella banker, advokatbyråer, men även av butiker, konstgallerier och restauranger.

Johan Stylander utbildade sig vid Fashion Institute of Techonology. Sedan drygt tio år tillbaka är han verksam som inredningsarkitekt med egen firma i New York. Johan är nyfiken på det mesta och ger uttryck för sina idéer även genom att måla och skulptera.

KRISTIAN ERIKSSON / G.A.D

701 – Gotlandsrummet

I detta rum ger naturliga material, direkt från den gotländska naturen, en skön och äkta trivselkänsla.

GUTE ART & DESIGN formger, tillverkar och marknadsför produkter med enkelhet och renhet i stil och material. ”Levande material ger levande möbler” är företagets filosofi. Produktionen sker till stor del i företagets eget snickeri på Gotland.

KRISTIAN ERIKSSON är uppvuxen med konst och design. Det är inte så förvånande då såväl föräldrar som far- och morföräldrar är formgivare och konstnärer. Många års erfarenhet och arbete med design har utvecklat hans formgivning till dagens gotlandsinspirerade touch. 1999 belönades han med ”Utmärkt Svensk Form” för bänken Fårö som finns här i rum 701.

LOVE ARBÉN

Rum 708 – Juniorsvit 4U

De flesta möbler i detta rum är formgivna av Arbén själv, bl.a. fåtöljer, soffa och soffbord som ingår i en möbelserie döpta efter veckans dagar. Love Arbén utgår från att gästen på hotellrum prioriterar tre saker – att titta ut, se på TV eller ligga i badkaret och stirra i taket. Tre aktiviteter som har fått styra inredningen i Juniorsvit 4U.

Med hjälp av kulörta glas och färgade ytor vill Arbén ge besökaren en så innehållsrik upplevelse av den tillfälliga bostaden som möjligt. I rum 708 kan gästen genom fönstren känna det varma, gula solljuset, se grönskan, uppleva den blå timmen eller vakna upp i ett rosarött skimmer – samtidigt. Tv:ns centrala och roterande placering går alla önskemål om tv-tittande till mötes. Badrummets storlek och intensivt röda tak inbjuder till en sinnrik badupplevelse.

Love Arbén är en frontfigur inom svensk formgivning. Efter studier vid både KTH:s arkitekturskola och Konstfack under 1970-talet arbetade han som anställd under några år. 1985 startade han eget och har sedan dess genomfört mängder av uppmärksammade projekt. Idag är han professor vid Konstfacks institution för Inredningsarkitektur och Möbeldesign. Dessutom ingår han i Luftfartsverkets Arkitekturråd, är styrelseledamot i Sveriges Möbelindustriförbund och verkar som designskribent.

PASCALE COTTARD-OLSSON

Rum 426 – Chez Pascale

För Pascale är det viktigt att rummet är vackert och mysigt Många hotellrum ser likadana ut och kan kännas opersonliga. Att bo i det här vackra vita rummet skall vara en upplevelse att minnas.

Pascale har noggrant valt ut möbler och detaljer designade av svenska kvinnliga formgivare. Sänggaveln ”Moln” är speciellt framtagen för rummet av Anna Lerinder. Den läckra taklampan ”BPL” är designad av Camilla Diedrich, speglarna ”Star” av glasformgivare Lena Bergström, kudden ”Two-fold” design Ulrika Mårtensson, de handbroderade lamporna är gjorda av Sara Berner, skrivbordet är Sara Szybers design, stolarna ”Split” och ”Hug” har Anna von Schewen gjort för Gärsnäs och borden ”Cake” är Monica Försters för Nola.

PASCALE COTTARD-OLSSON drev 1998-2014 sitt eget designgalleri ”Gallery Pascale” i Stockholm.

SARA KEBBON

Rum 425 – Läckert & romantiskt

Människan lever idag i sterila utrymmen där det är grått och tråkigt. Samtidigt får vi inte glömma bort att vi lever i ett samhälle som präglas av teknik. Därför gjordes detta romantiska rum med geometriska mönster. Den blanka metallfärgen ändrar färg beroende på var i rummet man står. Det blir både romantiskt och modernt - lite som nagellack faktiskt.

Rum 425 skapades av Sara Kebbon i samband med projektet ”Personligt - Måleritrend 2002”. Detta var ett projekt där Hotel Birger Jarl och Målaremästarnas Riksförbund samarbetade för att inspirera till och visa på olika möjligheter att förändra ett rum genom främst färgsättning och modern dekormålning, men även genom inredning, och på så sätt ge inspiration och idéer till andra.

Senare lade hon även till en spetsutbildning för dekorationsmålare på Palm Fine Art i Norrköping. Idag driver Sara Lindell KARLA DEKORATIONSMÅLERI i Stockholm och undervisar på Skandinaviska färgskolan.​

SVENSKT TENN

Rum 621 - Svenskt Tenn-sviten

Svenskt Tenn AB är ett inrednings- och designföretag grundat år 1924 av Estrid Ericson med funktionalisten Josef Frank som förgrundsgestalt.

Företaget började i liten skala med tillverkning och försäljning av tennföremål i en liten butik med verksamhet på Smålandsgatan i Stockholm. Redan 1927 flyttade man dock till den nuvarande adressen på Strandvägen. Stockholmsutställningen sommaren 1930 gav Estrid Ericson idéer att öppna en avdelning för möbler och mattor. Nya möbeltyper, ritade av Uno Åhrén, Gunnar Asplund och Björn Trädgårdh, tillverkades på små verkstäder enkom för Svenskt Tenn.

Det var när den funktionalistiske wienerarkitekten, stadsplaneraren och formgivaren Josef Frank emigrerade till Sverige 1933, som det fruktbara samarbetet med Estrid Ericson och Svenskt Tenn inleddes. Josef Frank var en odogmatisk funktionalist, som skapade förutsättningar för en vänlig, färgrik och tolerant miljö utan stränga stilkrav. Genom flera stora utställningar i New York, Paris och San Francisco under 30-talet kom Svenskt Tenn-stilen att framstå som en modell för ”Swedish Modern”.

THOMAS SANDELL

Rum 705 – Mr Glad
Rum 709 – Miss Dottie

Här får man en upplevelse av att vara borta någon annanstans. Låt det vara lite prickigt ett slag, Du kommer alltid hem igen, kanske lite prickigare än förut... 

SANDELLSANDBERG är ett företag som arbetar med gränsupplösande arkitektur, design och reklam. THOMAS SANDELL är född i Skellefteå och arkitektutbildad vid KTH.

1990 startade han egen verksamhet. Sedan dess har han haft stor yrkesmässig framgång och har mottagit ett antal designutmärkelser. På meritlistan finns även flera uppmärksammade inredningar, däribland på Arkitekturmuseet och Moderna Museet. Sandell har även formgivit delar av Ikeas PS kollektion, möbler för B& B Italia och Capellini.